6 min read

Amazon ve Ebay'de Satış Yapmak - Artıları ve Eksileri

Amazon ve Ebay'de Satış Yapmak - Artıları ve Eksileri

Amazon ve eBay gibi çevrimiçi pazarlarda satış yapmak hem satıcıya hem de platformun kendisine fayda sağlar. E-ticaret mağazaları çok daha geniş kitlelere satış yapabilir hale gelirken, pazar da müşterilerin göz atıp satın alabileceği çok çeşitli ürünler sunmuş olur. Karşılıklı kâr.

Bu yazımızda, hem avantajlarını hem de dezavantajlarını tartışarak, Amazon'da mı yoksa eBay'de mi satış yapmanız gerektiğine karar vermenize yardımcı olacağız. Amazon ve/veya eBay üzerinden satış yaparken, satılmak istenen ürün için ne kadar rekabet olduğu, ürünün kendisinin ne olduğu, satış komisyonları vb. pek çok faktör devreye girer.

Amazon veya eBay'de satış yapmanın avantajları

Kapsam

Hadi Amazon veya eBay'de satış yapmanın en büyük avantajı ile başlayalım: DEVASA bir çevrimiçi kitleye sahipler. Satış piyasasına tam anlamıyla hâkimler; bir şey arıyorsanız, aradığınız şeye sahip olma ihtimalleri çok yüksek.

Amazon, ayda 180 milyondan fazla ziyaretçi çekmeyi başarıyor ve satın alınabilecek 500 milyondan fazla ürüne ev sahipliği yapıyor. Öte yandan, eBay'in de 170 milyondan fazla alıcısı var! Çevrimiçi pazarda bu iki amiral gemisinin çok fazla trafiğe sahip olduğunu söylemek yeterince doğru olacaktır, bu nedenle büyük kitlelere ulaşma potansiyeliniz çok daha yüksek.

Bu kadar çok sayıda ziyaretçi, iki sitenin dünya pazarında faaliyet gösterdikleri anlamına gelir. Web sitenizin uluslararası müşterilere hitap etmediği durumlarda, Amazon ve eBay küresel satıcılar olduklarını hatırlamalısınız, yani tamamen yeni bir pazarda satışlarınızı artırabilirsiniz. Bu, işletmenizi yepyeni bir boyuta taşımanızı sağlayabilir.

Yeni Müşteriler

Amazon veya eBay'de satış yapmanın bir başka artısı da, Amazon ve eBay'in kapsam büyüklüğünden dolayı, yepyeni bir pazara erişme potansiyelinin yüksek olmasıdır. Potansiyel müşteriler, normal internet aramaları veya hatta pazar yerleri aracılığıyla şirketinizi arıyor olmayabilir. Ancak, popüler bir mecrada listelenen bir ürün aracılığıyla şirketinizi kolaylıkla keşfedebilirler.

Söz konusu yeni müşterilerle olduğunda en önemli konular, iyi bir müşteri hizmetleri sunmak ve satıcı olarak müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak, örneğin siparişi zamanında ve profesyonel bir şekilde yerine getirmek. Böylece, çok değerli bir kaynak kazanmış olacaksınız; devamlı iş.

Amazon ve eBay'in milyonlarca potansiyel yeni müşteriye anında erişim imkânı bulunmaktadır. Gerekli trafik zaten var, yani reklam ve tanıtım için yapılacak harcamalar çok daha azdır. Bu da, çok daha yüksek dönüşüm oranları ve dolayısıyla daha fazla satış anlamına gelir.

Yeni müşteriler genellikle yorum da bırakır, Amazon ve eBay müşteri geri bildirimi almak için harika araçlardır. Sizi arkadaşlarına veya ailelerine tavsiye edebilirler, bu da daha fazla potansiyel iş anlamına gelir.

Güven

Amazon ve eBay, çok iyi tanınan şirketler olarak müşterilerine onlar farkında bile varmadan huzur veriyor. Güvene sahip bir pazar aracılığıyla satış yapmak, tüketicilere saygın bir siteden ürün satın aldıklarını bildikleri için güven duygusu aşılar.

Ürününüzü Amazon veya eBay'de satmak, müşterinin ürününüzden beklediği kalite standartlarına güvenebileceği anlamına gelir.

Büyük iş ortaklıkları

Özellikle Amazon, pazarda satış yaparken mağazanıza trafik yönlendirecek çok sayıda bağlı iş ortaklığına sahiptir. Bunun en büyük yararı, bu iş ortaklıklarının satışlar üzerinde zaten işliyor olmasıdır, bu nedenle kendiniz bir şey kurmanıza ve bu iş ortaklıklarını bulmanıza, onlara ödeme yapmanıza veya satışları izlemenize gerek yoktur; zaten bütün düzen kurulmuş durumdadır.

Amazon veya eBay'de satış yapmanın dezavantajları

Artıları olduğu kadar beraberinde getirdiği eksiler de vardır.

Amazon satıcı komisyonları

Evet, çevrimiçi pazarda satış yapmak satışlarınızı katlayarak arttırabilir, ancak bu ekstra iş beraberinde ekstra bir maliyet de getirmektedir; pazar komisyonları.

Pazarların birçoğunda, komisyon her satış üzerinden belirli bir yüzde şeklinde kesilir ve siteden siteye, hatta kategoriden kategoriye değişebilmektedir.

Bununla birlikte, satın aldığınız hizmetin değerinin ekstra harcama konusundaki endişelerinizi büyük ölçüde gidereceğini iddia edebilirim. Amazon ve eBay'in sahip olduğu altyapı türünün benzerini yapmaya kalkışmak öylesine çok zamana ve paraya mal olur ki ödediğiniz komisyon ekstra bir harcamadan ziyade küçük bir satış maliyeti olarak düşünülmelidir.

Markalaşmadaki sınırlı kontrol

Bir pazar altyapısında satış yapmanın pek çok avantajı olsa da, bu sitelerin işletmenizin büyümesine yardımcı olmak için değil, ürün satmak için var olduklarını akılda tutmak önemlidir. Tek odak noktaları satıştır, satıcı olarak siz değil.

Bu, müşterilerle etkileşimde bulunma ve iletişim kurma yöntemleri ve hatta sattığınız ürün gibi konularda kısıtlanabileceğiniz anlamına gelebilir. İşletmenize yönelik özel bir sadakatleri yoktur ve bir ürünün satışının iyi gittiğini fark ederlerse, ürünü kendileri stoklayabilir ve sizinkinin aksine kendi işlerinin bir parçası olarak satabilirler.

Tüm bu sıraladıklarımızın çıkardığımız sonuç olarak, avantajlarının dezavantajlarından daha çok olduğunu belirtelim. Komisyon ödüyor olsanız ve sıkı markalaşma kontrollerinin uygulanıyor olsa bile, böyle büyük bir pazarın parçası olmak ve kolaylıkla yeni müşteriler çekmek için tüm bunların ödenmesi gereken bedeller olduğu düşünülmelidir.

Akılda tutulması gerekenler

Amazon veya eBay'de neyi ve nasıl satacağınıza karar verirken, her ne kadar benzer platformlar sunsalar da, sistemlerinin birbirinden farklı olduğunu ve çalışma biçimlerinin aynı olmadığını akılda tutmak önemlidir.

İşte, Amazon veya eBay'de satış yapmaya karar verirken göz önünde bulundurulması gereken bazı noktalar:

Amazon'da satış yapmak

Amazon gerçek bir çevrimiçi alışveriş deneyimi yaratıyor. Şirket perakendecidir ve üçüncü taraf satıcıların pazarın bir parçası olmasına yardımcı olacak çeşitli araçlar sunar.

Amazon satıcı hesabınızla, şunlardan yararlanabilirsiniz:

  • Alışveriş yapanlara ertesi gün hızlı teslimat sağlayan Amazon Prime üyeliği. Artık müşterilere TV ve film hizmetlerine de erişim sağladığından, her gün çok daha fazla müşteri kaydoluyor ve bu nedenle siparişlerini hızlı ve güvenilir bir şekilde almayı bekliyor.
  • Amazon Seller Central üzerinden satış; satıcı olmak kolaydır ve hesabın analiz verilerine erişebilmek gibi pek çok avantajı vardır.
  • Envanterinizi topluca doğrudan Amazon'a gönderebileceğiniz Fulfillment by Amazon (FBA). Tüm nakliye ve gönderim gereksinimlerini onlar karşılar, böylece uğraşmak zorunda kalmazsınız.
  • Amazon, ürün karşılaştırma hizmeti sunarak rakiplerinizle doğrudan mücadele edebilmenizi sağlar.
  • Tüm bunlarla birlikte, Amazon'da satış yapmanın maliyetini de unutmayın; ürünlerinizi Amazon'da listelemek için genellikle aylık bir ücret ödersiniz; tavsiyeler ve diğer ücretler satış yapıldıktan sonra tahsil edilir ve ürün kategorinize göre değişmektedir (çoğu kategori için %15 komisyon).

eBay'de satış yapmak

eBay çevrimiçi bir mağaza değil, açık artırma tabanlı hizmet veren bir satıcıdır. Müşteriler, ürünü güvence altına almak için en büyük tutarı teklif ederek birbirleriyle rekabet ederler. Ayrıca, teklif verme sürecinden kaçınmak için bazı satışlarda "hemen satın al" hizmeti de sunarlar. Ancak çoğu durumda, ihale süreci işler, böylece hem sabit fiyatlarla hem de açık artırma sistemi aracılığıyla en yüksek teklif verene ürünün satıldığı büyük bir pazardır.

eBay satıcısı olarak, aşağıdaki özelliklere erişebilirsiniz:

  • Bir satıcı olarak markanızı, sınırlı markalama denetimleriyle birinci sınıf bir alışveriş deneyimi sunan Amazon'dan çok daha kolay şekilde müşterilere tanıtmanızı sağlayan araçlar ve özellikler.
  • Ürünlerinizi, en yüksek teklifi verenin satın alabileceği açık artırmalarda sergileyebilirsiniz. Bu durum, alıcıların başka hiçbir yerde elde edemeyecekleri nadir ürünleri bulabilmelerini sağlar.
  • Satışı güvence altına alabilmek için teklif verme sürecinden kaçınarak ürünü doğrudan satın almak. Bir satıcı olarak bu seçenek, ödemeyi hemen alabileceğiniz anlamına gelir.
  • eBay, Amazon gibi nakliye ve gönderim hizmeti sunmaz, bu nedenle siparişlerin tamamlandığından ve müşteriye gönderildiğinden emin olmak için süreç bizzat sizin tarafınızdan yönetilmelidir. Bu süreci, kendi başınıza halledebilir veya sizin adınıza bunu yapması için üçüncü bir tarafla anlaşabilirsiniz, ancak ekstra maliyet getireceğini unutmayın.
  • Tıpkı Amazon gibi, eBay satıcı komisyonlarına da dikkat etmeniz gerekir.

Peki, hangisini seçmelisiniz?

Ürününüzü Amazon veya eBay'de satmaya karar verirken, işletmenizin operasyonları hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Ölçeklenebilirlik ve pazarda satmayı planladığınız ürün sayısını göz önünde bulundurmalısınız. Bu sizi rakiplerinizden bir adım öne taşıyacaktır.

Birden fazla pazarda satış yapıp başarılı olmak mümkündür, ancak her birinde işlerin yolunda gitmesini sağlamak için doğru eylemi planlamak ve uygulamak önemlidir. Bu kararı vermek için kendinize zaman ayırın. Seçeneklerden biri ilk bakışta harika görünebilir, ancak lojistik açıdan pek mantıklı olmayabilir.

Satış yapmak için başka aracıdan yararlanmak, sizin ve işletmenizin satışlarının ve gelirlerinin artmasını sağlayabilir. Amazon ve eBay gibi bir aracının parçası olmak, hem pazar yerine hem de satıcı olarak size pek çok fayda sunacaktır.